Zemljo so nam posodili

22. 4. 2013, na svetovni dan Zemlje, se je zaključil Vseslovenski natečaj Društva Planet Zemlja z naslovom Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec 2012/2013. Zaključna prireditev je potekala na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani. Poleg učencev in mentorjev, ki smo  sodelovali pri različnih projektih, se je prireditve udeležilo tudi veliko eminentnih gostov, med katerimi so bili varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer, slovenska igralka Nataša Tič Raljan, košarkar Jaka Daneu, pevka Nina Pušlar, meteorologinja Tanja Cegnar in ambasadorka projekta Anica Stroji. S svojo navzočnostjo, govorom in zanimanjem za okoljevarstvene probleme nas je počastil in prevzel pokroviteljstvo tudi predsednik države, gospod Borut Pahor.
Na natečaju, ki naj bi pripomogel k ohranjanju kulturnega, naravnega in nacionalnega izročila Slovenije, razvijal zdravo samopodobo posameznika ter spoštljiv in odgovoren odnos človeka do okolja in narave, so sodelovali tudi naši učenci, in sicer v okviru ISP za nadarjene učence.
Naša šola je ponovno pridobila naziv Planetu Zemlja prijazna šola/vrtec, saj izpolnjuje določene kriterije in je sodelovala pri dveh projektih: Plastenkina zgodba in Zemljo so nam posodili otroci. Zaradi aktivnega dela v raziskovalnem projektu Zemljo so nam posodili otroci je Društvo Planet Zemlja izreklo priznanje Osnovni šoli narodnega heroja Rajka Hrastnik za odgovoren odnos do okolja, v katerem delujemo.
Ekipa naših učencev, ki so jo sestavljali Anja Pavčnik, Barbara Haberl, Tinkara Anžur, Tjaša Fekonja, Žan Bratuša, Luka Jeraj in Jure Robič, je pripravila štiri nominacije, ob čemer so učenci raziskovali in  ugotavljali, kdo iz našega lokalnega okolja si zasluži priznanje za družbeno odgovorno delovanje na področju varovanja okolja. Kritično so ocenjevali aktivnosti v naši občini in se po premisleku odločili, da za družbeno odgovorno delovanje na področju varovanja zraka nominirajo Steklarno Hrastnik, na področju varovanja zemlje TKI Hrastnik, na področju varovanja voda Občino Hrastnik in KSP Hrastnik, na področju ozaveščanja pa Petrol Energetiko. Vse raziskovalne naloge so ocenjevale posebne komisije.
Zmagovalca v kategoriji Kakovosten odnos do voda, Občino Hrastnik in KSP Hrastnik, je tako nominirala naša šola.
Vse naše nominacije si lahko ogledate na spletni strani šole, v meniju Utrinki, v rubriki Projekti.
Nagrajencem iskreno čestitamo!

Izdelke si lahko ogledate pod projekti.


Mentorica ISP nadarjenih,
Mili Gornik