Otroški parlament

V sredo, 6. 3. 2013 je v Trbovljah potekal regijski otroški parlament, na katerem so o ODRAŠČANJU, razpravljali tudi učenci naše šole in sicer: Anja Šurina, Anja Pavčnik, Anica Garić, Neža Napret, Dolores Kirhmajer, Luka Mihajlik, Luka Štefane in Alain Hribar.
Poleg  učencev naše šole, so na regijskem parlamentu sodelovali še učenci iz občin Trbovlje, Zagorje in Litija.

Udeleženci parlamenta so ugotavljali, da se v obdobju odraščanja dogajajo številne spremembe (spreminja se zunanja podoba, vrednote, krog prijateljev,…). Učenci doživljajo številne vzpone in padce, prve zaljubljenosti, pri nekaterih se pojavljajo težave v šoli in težave v odnosih s starši. Le-ti  jim pogosto preveč »težijo«, priganjajo k učenju in šolskim obveznostim, omejujejo prosti čas in pozabljajo, da so bili tudi sami včasih odraščajoči otroci.

V obdobju odraščanja učencem zelo veliko pomeni zunanja podoba, predvsem zaradi vpliva medijev, sošolcev in prijateljev. Marsikdo, ki podleže tem pritiskom, ima lahko velike težave, kar lahko privede tudi do depresij in izključevanja.

Poudarili so, da znajo težave na katere naletijo tekom odraščanja rešiti sami, v primeru, da potrebujejo pomoč, pa vedo na koga se lahko obrnejo. Večino učencev najbolj osrečujejo družina, šport, prijatelji in različni hobiji. So pa zelo zaskrbljeni glede prihodnosti, saj trenutna situacija  v Sloveniji ni rožnata. Imajo pa vseeno v življenju veliko ciljev. Predvsem so to uspešno dokončanje osnovne šole, nadaljevanje šolanja na želeni srednji šoli in pridobitev poklica. Nadalje si želijo ustvariti družino, biti srečni  ter imeti  veliko denarja in materialnih dobrin.